Köp biljett

Tillgänglighet

Tillgänglighet

Leksand Sommarland jobbar aktivt på sin tillgänglighetsanpassning för att personer med funktionsvariationer och speciella behov skall trivas och känna sig välkomna i parken. Här har vi samlat de vanligaste frågorna om vår tillgänglighet. Har ni ytterligare frågor maila info@leksandresort.se eller kika på vår sida med vanliga frågor: www.leksandsommarland.se/vanliga-fragor

 • Måste ledsagare eller assistent betala entré?

  Funktionsnedsatta som är i behov av ledsagare betalar full entréavgift, ledsagare går däremot in gratis. Ledsagare bör ha med sig ledsagarbevis. Brukaren behöver ett intyg på att hen behöver ledsagare. Ledsagaren behöver vara äldre än 16 år.

 • Kan funktionsnedsatta använda alla attraktioner utan problem?

  Väldigt många av våra attraktioner kräver full rörlighet samt att man kan se tydligt medan andra inte kräver detta tex vissa karuseller. Gästen ska själv kunna ta sig till attraktionen, behöver gästen lyftas i trappor etc så behöver hen ha med sig bärhjälp. Ett tips är att studera vilka attraktioner vi har under denna länk https://www.leksandsommarland.se/attraktioner/

 • Kan man påräkna hjälp från personal vid en attraktion?

  Ja! All personal är beredd att göra sitt bästa för att underlätta för funktionsnedsatta gäster att kunna åka. Dessutom finns specialregler som säger att funktionsnedsatta gäster inte ”måste köa om” efter varje åkning utan kan lugnt sitta kvar för ännu en åktur om man så vill (max 3 åkturer).

 • Hur är tillgängligheten i restauranger, kiosker o dyl?

  Ganska bra! De flesta byggnaderna har behövliga utrymmen, ramper och liknande. Dock inte riktigt alla.

 • Hur ser omgivningen ut i parken? Backigt? Grusigt? Svår terräng?

  I stort är parken tillgänglig för alla. De flesta vägarna är asfalterade men terrängen är ganska backig på vissa delar.

 • Finns det handikapptoaletter och duschar?

  Ja! Ett antal toaletter är beskrivna på den aktuella parkkartan som finns i entrén. Vår dusch vid vattenlandet är anpassad för rullstol.

 • Finns det attraktioner som är särskilt lämpliga att föreslå till funktionsnedsatta?

  Några av våra större attraktioner kräver assistans från personal, och kanske personlig assistent. Till exempel: Drop´n Twist och Kättingflygaren. Våra mindre karuseller kräver inte lika mycket assistans. Vår Zipline och våra två höga frittfallrutschkanor ligger placerade i toppen av ett torn så dessa aktiviteter kan vara svåra att komma åt för funktionshindrade. Många av aktiviteterna i vattenlandet går att åka två i om funktionshindret inte är för stort.

 • Finns anpassat boende?

  Ja! På vår camping Leksand Strand finns större stugor med stora badrum. Ta gärna kontakt med receptionen på 0247-138 00 för mer info.

 • Mitt barn klarar inte av att stå i kö en längre tid. Går det att lösa?

  Till personel vid entrén till Leksand Sommarland uppvisar du ett intyg från exempelvis läkare där det står att ditt barn har svårigheter att stå i kö. Då får ni ett särskilt armband som barnet plus en ledsagare (minst 16 år) har på sig. Dessa ger rätt att gå före i köer. En möjlighet är även att försöka pricka in perioder med färre gäster i parken. Under v 25-27 samt v 32 har vi oftast något färre besökare i parken. Även dagar med mycket moln och risk för regn har färre besökare.

 • Tas hänsyn till gäster med särskilda behov vad gäller mat?

  Ja! Alternativ med hänsyn till gluten, laktos, vegetariskt och liknande finns på flera matställen. På sidan mat & dryck kommer uppdaterad info om vad vår mat innehåller. Har ni ytterligare frågor skicak ett mail till info@leksandresort.se.

 • Tas hänsyn till allergiska gäster vad gäller parfym och andra dofter?

  Leksand Sommarland är nästan uteslutande en upplevelse utomhus varför problem knappast uppstår.

 • Synskadades behov – finns särskilda installationer för dessa?

  Leksand Sommarlands gästservice som ligger innanför entrén, står till tjänst med muntlig information. Punktskrift finns tyvärr inte tillgängligt i parken.

 • Hörselskadades behov – finns särskilda installationer för dessa?

  Skriftlig information finns bl.a. på vår hemsida men även vår parkkarta. Leksand Sommarlands dominerande upplevelser är vatten- och åkattraktioner vilka i de flesta fall kan nyttjas även av hörselskadade gäster utan nämnvärda problem.

 • Varför måste mitt barn som är 100 – 120 cm betala full entré när hen inte kan utnyttja alla aktiviteter?

  De flesta aktiviteter på Sommarland har någon form av längd/viktgräns och vår ambition är att ha ungefär lika många aktiviteter för alla olika längder. Vårt entrépris är liksom många andra parker och sommarland i Sverige satt lika över 1 meter.

 • Jag har fler allmäna frågor om Leksand Sommarland, vart vänder jag mig?

  Vi har även en sida med vanliga frågor om sommarland. Den hittar du här: www.leksandsommarland.se/vanliga-fragor